Apps: meer dan programmeren

Apps zijn niet meer weg te denken uit je leven. Sommige lijkt iedereen wel te hebben. Wie kent Angry Birds nou niet? En de app van Facebook staat op ongeveer 400 miljoen telefoons en tablets.

De appmarkt groeit heel snel. In Google Play en de App Store staan al ongeveer 700.000 apps. Die zorgen in 2013 voor een omzet van 25 miljard dollar, ruim zestig procent meer dan in 2012!

Maar een app verschijnt niet zomaar op je telefoon. Die moet bedacht, gemaakt en verkocht worden. Alles begint met een goed idee natuurlijk. Maar is jouw idee niet al tien keer eerder bedacht? En zitten mensen er wel op te wachten? Dat moet onderzocht worden. Daarna wordt de app gebouwd. Daar komt programmeren bij kijken, maar ook denkwerk en design. Creativiteit vereist dus! En tot slot wil iedereen een stukje van die 25 miljard natuurlijk. Maar hoe zorg je dat jouw app ergens te koop wordt aangeboden en dat zoveel mogelijk mensen er van horen? Voor het eerste heb je contacten met bedrijven als Apple en Google nodig, voor het tweede een beetje slimme marketing. Heel wat meer dan alleen programmeren dus.

Nederlandse appbouwers

In Nederland worden veel apps gebouwd. Sommige zijn internationale successen. Zo brak de app Weathercube in maart van dit jaar ineens door toen hij een week lang gratis werd aangeboden in de App Store. Gevolg: drie miljoen downloads. Voor een app die gewoon in Den Bosch is gebouwd.

Er worden ook veel apps gemaakt die alleen voor de Nederlandse markt zijn. Daarvan is de app van Nu.nl het meest populair. Andere goed scorende apps zijn bijvoorbeeld Buienalarm, de NS Reisplanner en VirtuaGym, waarmee je thuis lekker aan fitness kunt doen.

Midas Kwant is een van de jongste succesvolle appbouwers van Nederland. Hij bedacht én bouwde vier apps die allemaal een succes zijn in de App Store. En hij is pas 16!